Maas- en Niersbode 4 april 2012

 

Turbulentie in strijd om schaaktitel

De strijd om de schaaktitel van Schaakvereniging Gennep is nog steeds ongekend spannend. Theo Koolen, die in de eerste 2 cycli nauwelijks punten liet liggen, verloor afgelopen donderdag voor de 3e keer in de laatste cyclus van 9 ronden. In zijn partij tegen Pierre Voss met wit kwam de drakenvariant van het Siciliaans op het bord. Wit had in deze partij de overhand en zwart zag zich genoodzaakt een stuk tegen 2 pionnen te offeren. Toen zwart ook nog de kwaliteit offerde in de hoop dat zijn overmacht aan pionnen wit toch nog in de problemen te brengen, werd in de eindfase de zwarte koning op de h-lijn opgesloten door de witte toren. Theo gaf in deze positie terecht op.
In de partij tussen de nummer twee Ron Beumer met wit en drie Ronnie Rutten kwam de Hollandse verdediging op het bord. Beide spelers zijn specialisten in de bestrijding van de hierin gespeelde d4-opening. In deze gelijk opgaande partij wist de zwartspeler uiteindelijk een pion te veroveren, hoewel het lastig voor zwart bleek hoe dit voordeel uit te nutten. Uiteindelijk waren de ontstane verbonden zwarte vrijpionnen op de damevleugel van doorslaggevende betekenis, waardoor de partij in het voordeel uitviel van Ronnie. Weer een knappe overwinning van hem die met een geweldig seizoen bezig is. Met deze fantastische zege is Ronnie Ron Beumer voorbij gestreefd en koploper Theo op een half punt genaderd.
In de partij van witspeler Chris Drissen tegen het nieuwe lid Andry Gontsjarenko nam zwart dankzij de kracht van zijn machtige centrumpionnen snel het initiatief. In het eindspel had zwart het voordeel van paard en loper tegen toren van wit. De verkregen zwarte vrijpion zorgde voor de beslissing omdat wit te veel materiaal moest inleveren om deze pion af te stoppen. De andere nieuwkomer, de 84-jarige Jacob Woudstra, heeft de laatste weken al met knappe overwinningen de aandacht getrokken. Hij kwam nu in zijn partij met wit tegen Jos Rongen snel in het voordeel. Zijn pluspionnetje was in het toreneindspel echter niet genoeg om te winnen met een snelle remise tot gevolg. In de partij tussen Jozef van den Hoek en Jan van der Pijl kwam de ruilvariant van de Spaanse verdediging op het bord. Een logische keuze van de Cuijkse veteraan Jozef, die een duidelijke voorkeur voor het paard had tegenover de loper. Jan kwam erg goed uit de opening, maar Jozef wist met geschikt tegenspelspel deze problemen te overwinnen en veroverde in het eindspel een pluspion. Dit voordeel werd keurig in een overwinning door Jozef omgezet. Strijder om een ereplaats Piet Ermers moest terrein prijsgeven tegen Tim Ariaans. Er lijken geen zekere overwinningen meer te bestaan voor de koplopers en door de aanwinst van de twee nieuwe leden Jacob Woudstra en Andry Gontsjarenko is de schaakvereniging in de breedte sterker geworden. Het belooft, met nog drie ronden te gaan, een heel mooi slot van deze competitie te worden. De overige uitslagen:W.Vervoort–T.Verwaaijen 1/2-1/2,H.IJzendoorn-Z.Savic 1-0.
Voor de stand wordt verwezen naar de website:www.schaakvereniginggennep.nl.