Maas- en Niersbode 24 april 2013

 

Gennepse schakers verslaan Bergen .

Hotel De Kroon was afgelopen donderdag het strijdtoneel van de ontmoeting Gennep – Bergen in de zesde ronde van de 3-provinciëncompetitie. Om aansluiting te houden bij koploper Nijmegen was winst noodzakelijk.

Al vrij vroeg deed Marius van den Hoogen een eerste duit in het zakje door winst tegen Piet van de Deijl aan het vierde bord. Hij sloot z’n tegenstander op, beperkte de bewegingsvrijheid van Piet dermate, dat deze uiteindelijk bezweek onder de druk; 1 – 0.

Aan bord 3 streden twee bekenden van elkaar. Jaap Woudstra en Ronnie Rutten deelden, na serieuze pogingen om voordeel te behalen, het punt. Captain Ron Beumer was er zichtbaar tevreden mee; 1,5 – 0,5.

Zoals we de laatste tijd gewend zijn van Ton Verwaaijen, stak hij ook deze avond weer in een blakende vorm. In het verre middenspel zette hij Maris van Riswick op een dermate grote materiële achterstand, dat deze er geen brood meer in zag en Ton feliciteerde; 2,5 – 0,5. Daarmee was een gelijkspel verzekerd.

Pierre Voss en teamcaptain Ron Beumer moesten dus minimaal voor nog een half puntje zorgen. Ron ging op zoek naar het volle punt en offerde een loper om de vijandelijke koning te ontdoen van zijn bescherming, terwijl Pierre zich langzaam probeerde te ontworstelen aan de druk van opponent Jack Vossen. Middels een duivelse matdreiging kwam Pierre zelfs in het voordeel en haalde daarmee de winst binnen; 3,5 – 0,5. Werner Kolorz verdedigde zich bekwaam en dwong Ron om nog een kwaliteitsoffer te brengen om de strijd gaande te houden. Ook dit bleek uiteindelijk niet voldoende voor de winst en beide kemphanen besloten derhalve het punt te delen; 4 – 1.

Met alleen nog de slotavond te gaan, deelt Gennep de tweede plaats met een aantal andere teams, wel allemaal op eerbiedige afstand van koploper Nijmegen.