Maas- en Niersbode 1 oktober 2014

 

Schaakvereniging Gennep

JOS RONGEN EN TON VERWAAIJEN VERRASSEN

Terugkijkend over de eerste drie ronden dan vallen vooral de uitslagen van Jos Rongen en Ton Verwaaijen op. Jos Rongen haalde een aardig staaltje schaakkunst uit door titelkandidaat Ton Thijssen een mooi half punt af te snoepen. Jos kan het op zijn heupen krijgen en in korte tijd een goede stelling opbouwen en te houden. Een zeer verdienstelijke remise als resultaat. Ton Thijssen zal er wel anders over denken. Maar oh, twee ronden verder presteerde Ton Verwaaijen dit staaltje tegenů., ja tegen Jos Rongen. Ton verdedigde zich zodanig dat de kansen voortdurend in evenwicht bleven. Toen het laatste grote stuk, de toren,van het bord verdween hielden elk zeven pionnen over en wat beiden nog probeerden er was uiteindelijk geen doorkomen aan met als resultaat een knappe remise van Ton.

Oud-kampioen Theo Koolen is al direct de weg kwijt. Eerst moest hij zijn meerdere erkennen tegen de steeds sterker spelende Huub van IJzendoorn. Afgelopen donderdag moest hij het opnemen tegen Ton Thijssen, bekend van zijn aspiraties. In een stijlvolle partij gooide Ton alle registers open, posteerde een sterke loper op een van de diagonalen en bouwde zijn positie steeds verder uit. Nadat Theo verzuimde de goede verdediging te vinden was het pleit voor hem spoedig beslecht. Groot materiaal verlies was niet meer te voorkomen en Theo gaf op. Toen Jozef van de Hoek Piet Ermers remise aanbood, wuifde hij dat resoluut weg, ondanks een pion achterstand maar wel in een dynamische stelling. Bij de laatste zet in tijdnood beging Jozef een blunder door een toren te laten pennen. Jozef zag het toen niet meer zitten en gaf op.

Tim Ariaans deed goede zaken door Christiaan Drissen te tackelen in een partij waarbij hij in het middenspel de kwaliteit voor kwam en nadat Christiaan nog een stuk weggaf was het over en uit. Kampioen Pierre Voss nam het op tegen Huub van IJzendoorn. Deze werd in het middenspel zodanig teruggedrongen dat hij uiteindelijk een belangrijke randpion moest prijsgeven. In een mooie strategische stijl voerde Pierre de partij, na moedige strijd van Huub, naar winst. Ronnie Rutten tenslotte wist Jan Mooren te verschalken, omdat Jan toeliet zijn paard te vergalopperen. Ted Noij had een oneven bye Hij gaat nu aan kop, samen met Pierre en Marius van den Hoogen. Een tijdsopname, want a.s. donderdag staat zo goed als zeker de clash tussen Pierre en Ted op het programma.